Posjetite nas i na društvenim mrežama ;)

Razvojno kreativni program

Umjetnost za malene

Ovaj program  aktivnosti predlažemo jer smatramo da je bitno od početka odgajati, kako i sam kurikulum nalaže, u slobodnom i kulturnom ozračju. Ono se odvija kroz smislene igre koje djeci daju sve elemente potrebne za razvijanje kreativnih sposobnosti te ih usmjeruje kulturnim vrednotama i estetskom odgoju.

Motiv pokretanja ovog programa je integracija umjetnosti u dječju edukaciju s kojom se unaprjeđuju kognitivne, intelektualne, emocionalne, socijalne i fizičke sposobnosti, jača se samopouzdanje, razvijaju se jezične vještine i empatija, pokreće se motivacija za učenjem te učenje čini zabavnim, unaprjeđuje se razumijevanje koncepata te se razvija osobna kreativnost i domišljatost te osjećaj za lijepo. Osobitost ovih aktivnosti je ta da se kroz obrazovanje u raznim umjetnostima, u ranim godinama, djeci pomaže da upoznaju sebe te da istraže vlastite misli i osjećaje.

Cilj ovog programa je omogućiti djeci iskustva koja će igrati značajnu ulogu u njihovom cjeloživotnom odgoju i obrazovanju. Učimo ih da učenje ne mora biti naporno nego spontano, prirodno i kreativno jer se bazira na istraživanju i igri.

Naše djelovanje temeljilo bi se na istraživanju zadane teme kroz umjetnička područja koja bi bila prilagođena određenoj dobnoj skupini. Bilo bi formirano kao projektni rad koji bi provodili kroz godinu nakon kojega bi djeca  upoznala roditelje sa svojim aktivnostima. Želimo djeci priuštiti učenje kroz igru i pobuditi dječje zanimanje za umjetnost koja je čarobna baš zbog toga što nema granica.

Ideja programa je upoznati djecu s ljepotom klasične glazbe i kazališta. Pomoću drugih umjetnosti (pokret, dramsko-kreativne igre, likovne igre i sl.) djecu potičemo na slobodu izražavanja i razumijevanje nepoznatog i drugačijeg. Kroz male izložbe glazbenih instrumenata, predstavljanje najpoznatijih kompozitora, odvijanja kratkih koncerata i dječje sudjelovanje u tim aktivnostima, poticat ćemo stvaralaštvo i opuštenost kod djece. Odlučili smo se za ovaj program jer će djeca kroz projektni rad biti upoznata s mnogim elementima koji čine umjetnost.  

Djeci će unutar zadane teme biti dopuštena improvizacija i istraživanje u kojem će graditi samopouzdanje te će se osjećati opušteno.

Djeca uče čineći, tako da ćemo kroz provedbu igara formirati ovaj program. Prakticirat će se igre na sadržaj glazbe, pokreta te igre s dramskim ili likovnim sadržajem povezane u zajednički projekt. U vrtić dolaze i mladi umjetnici (glazbenici, glumci i likovni umjetnici). Dječje oduševljenje njihovim dolaskom nemjerljivo je, te budi dječju želju za istraživanjem i igrom .

 

Dječji radovi bit će izloženi na završnoj izložbi za roditelje. Takva prezentacija naučenog djeci ne će predstavljati stres te će roditelji imati priliku za opušeno druženje i zbližavanje, ali i uključivanje u naš rad.