Posjetite nas i na društvenim mrežama ;)

Kako i zašto se igramo?

Već su nam brojna istraživanja potvrdila značenje glazbe i umjetnosti u životu djeteta. Sve nas je to potaknulo da djeci pokušamo  približiti ono što se radi u glazbenoj školi, kazalištima, likovnim radionicama i slično. Osmišljavajući program i igre, od djece i stručnjaka  dobivali smo pozitivne povratne informacije te smo odlučili podijeliti naš entuzijazam i upoznati i Vašu dječicu sa umjetnostima.

Tijekom vrtićke godine mladi umjetnici gostovati će u našem programu te djeci prezentirati instrumente, glumu i dr. U nastavku, navedeni su primjeri nekih aktivnosti koje se provode s djecom. 

Istraživanje zvuka i ritma

Djeca će kroz igru te dobi uz našu podršku istraživati zvuk i njegova svojstva te tri osnovna elementa glazbe. Kroz ritmičke vježbe povezane s pokretima i uz pomoć Orffovog instrumentarija približiti ćemo djeci osnove ritma.

Slušanje glazbe s pokretomKroz igru proučavati ćemo kretanje melodije i njezine značajke, a uz pomoć jednostavnih instrumenata upoznavati će različita suzvučja. Radit će se na razvoju motorike, slušanju glazbe kroz pokret i razvoju kreativnih i kognitivnih sposobnosti. Djeca će upoznati poznata glazbena djela kroz isječke kompozicija i druge medije.

Istraživanje instrumenata i iskustvo koncerta

Planirana je prezentacija osnovnih instrumenata iz svih skupina instrumenata: gudačkih, puhačkih, udaraljkaških i trzalačkih instrumenata. Prezentacija instrumenata biti će u obliku male produkcije gostujućih učenika osnovne glazbene škole.

 

 

Upoznavanje ljudi koji pišu glazbu

Djeci ćemo prezentirati najpoznatije skladatelje (Mozart, Tchaikovsky i sl. ), pričati priče o njima te im pokazati njihova djela. Igrati ćemo se pisanja vlastitih nota te svirati i slušati ''kompozicije'' naših malih kompozitora, a upoznati ćemo i naše živuće kompozitore koji će nam objasniti kako pišu glazbu i što to znači.

 

Glazbeno likovne igre

Uz klasičnu glazbu djeci ćemo priuštiti razvoj koordinacije prstiju i ruke te razvoj kognitivnih sposobnosti pomoću likovnog izražavanja. Crtati ćemo glazbu u kojoj će djeca imati slobodu vlastitog izražavanja te prepoznavanje sadržaja koje glazba nudi. Njihovi ''glazbeno likovni'' radovi bit će naša mala izložba za roditelje, kao mali atelje glazbe i slike.

Druge umjetnosti

Uz glazbu kroz igru ćemo upoznavati i različite grane drugih umjetnosti poput književnosti, plesa, likovnosti, dramskog izričaja, filmske umjetnosti i dr.

 

Suradnja s kazalištima

Djeci će biti omogućen odlazak u kazalište. Djeca će imati priliku vidjeti dijelove kazališta i osjetiti čaroliju umjetnosti na generalnim probama i kazalištu.

 

Što sve čini kazalište?

Zabavnim igrama upoznajemo dirigente, balerine, orkestar, operne pjevače, plesače, glumce itd. Osim igara koristimo i medije za približavanje čarobnog svijeta umjetnosti.

Pomoću igara oponašamo i igramo se navedenih uloga u kazalištu te na taj način  djecu želimo zainteresirati da u kasnijim godinama sudjeluju u aspektima umjetnosti koji ih zanimaju.